FAQ

Q : Boleh jelaskan serba sedikit tentang latar belakang syarikat Cuckoo ni?
A : Boleh, tiada masalah. Cuckoo International merupakan sebuah syarikat yang telah lama bertapak di Korea dan terkenal dengan produk elektriknya.

Q : Apa perbezaan antara produk Cuckoo dengan lain-lain produk yang ada dipasaran sekarang ini?
A : Banyak perbezaannya, tapi ejen Cuckoo tidak dibenarkan membuat perbandingan produk kami dengan produk lain-lain pesaing. Tuan/Puan boleh baca mengenai kelebihan-kelebihan kami di halaman ini (klik disini)

Q : Adakah saya perlu membayar yuran/deposit untuk membeli produk Cuckoo?
A : Buat masa ini, syarikat sedang mengadakan promosi pengecualian Yuran Pendaftaran sebanyak RM265. Jadi tiada sebarang bayaran diperlukan untuk membeli Cuckoo.

Q : Apa yang saya perlu buat untuk membuat pembelian?
A : Tuan/Puan hanya perlu isikan borang pembelian (klik disini) dan hantar salinan kad pengenalan. Dalam tempoh 1-2 jam, puan perlu semak email untuk tandatangan perjanjian sewabeli. (cara-caranya ada disini)

Q : Selamatkah salinan kad pengenalan saya untuk diserahkan pada ejen?
A : Ya, setiap salinan kad pengenalan akan kami palang dengan teks “CUCKOO USE ONLY” yang membawa maksud dokumen tersebut tidak sah digunakan untuk tujuan selain dari pembelian di Cuckoo.

Q : Ejen ada meminta tandatangan saya untuk dokumen perjanjian sewabeli, selamatkah?
A : Insyallah selamat, tandatangan tuan/puan diperlukan sebagai pengesahan perjanjian sewabeli dan persetujuan untuk membuat potongan Direct Debit dari akaun bank tuan/puan.

Q : Benarkah lebih selamat membeli dengan ejen yang dekat dengan tempat tinggal saya?
A : Di Cuckoo, jarak ejen dan pelanggan bukan satu masalah. Kami berurusan 100% secara online untuk urusan pembelian, tempahan dan servis. Setiap ejen Cuckoo boleh menguruskan pembelian/pesanan untuk 4 buah negara (Malaysia, Singapura, Brunei & Filipina) bermula 1 Ogos 2016.

Q : Bagaimana pula hal pemasangan? rumah saya jauh di pendalaman.
A : Kami ada ejen khas bahagian pemasangan yang professional dalam bidang mereka, tuan/puan hanya perlu pastikan ada sumber air dan punca elektrik berdekatan dengan tempat pemasangan pilihan tuan/puan. Insyallah kami akan datang tepat dipintu tuan/puan seperti yang kami janjikan.

Q : Jika berlaku kerosakan, kebocoran dan sebagainya, siapa yang perlu saya hubungi?
A : Selepas pemasangan, ejen akan melekatkan satu deping kertas yang mempunyai maklumat yang puan boleh hubungi untuk mendapatkan khidmat servis dan juga aduan kerosakan. Semua ini adalah percuma selagi puan dalam tempoh sewabeli.

Q : Berapa lama ambil masa untuk dipasang?
A : Ianya mengikut proses perbankkan yang anda gunakan, anggaran adalah seperti berikut:-

  • CIMB – 5 hari bekerja
  • MAYBANK – 7 hari bekerja
  • RHB BANK – 7 hari bekerja
  • CREDIT CARD SEMUA BANK – 3 hari bekerja

Q : Model apa yang sesuai untuk kegunaan saya?
A : Ini soalan yang agak umum, kesesuaian boleh menjadi terlalu subjektif (senarai penuh model boleh rujuk disini). Namun secara dasarnya boleh saya simpulkan begini:-

  • Jika untuk kegunaan 4-5 orang yang tiada bayi kecil dicadangkan pilih model FUSION TOP yang mana mempunyai 2 jenis air iaitu SEJUK & PANAS sahaja. (tidak sesuai untuk ada bayi kecil) kerana tiada suhu bilik.
  • Jika 4-5 orang dan anda mempunyai bayi kecil dicadangkan pilih model ICON yang mana mempunyai 3 jenis suhu air iaitu :- SEJUK,PANAS & SUHU BILIK (mudah untuk bancuh susu)

Q : Jika saya berminat bagaimana caranya?
A : Prosesnya bergantung kepada jenis pembelian, sama ada secara TUNAI atau SEWA

  • SEWA
    Sediakan Salinan kad pengenalan (depan sahaja) ATAU salinan kad kredit (depan sahaja) ATAU no.akaun bank sahaja dan isi Borang STANDING INSTRUCTION (DIRECT DEBIT) BANK & PRE-AGREEMENT SALE

Q : Selepas habis tempoh bayaran sewabeli 5 tahun, bagaimana saya ingin mendapatkan servis dari Cuckoo?
A : Cuckoo ada menawarkan pakej servis yang kami panggil NCS (Natural Care Service) yang membolehkan pelanggan meneruskan khidmat servis dan gantian filter seperti biasa dengan kadar yang sangat berpatutan. Sila lihat jadual pakej NCS di sini.

Untuk lain-lain pertanyaan sila hubungi kami di +601118632093  (Nasir) / +60177390601 (Haslina)