SEBAB UTAMA KENAPA ANDA PERLU PASANG PENAPIS AIR DIRUMAH

1) AIR PUNCA PENYAKIT

Ramai yang ambil berat tentang PEMAKANAN mereka tetapi TIDAK PRIHATIN tentang AIR yang mereka minum. Malah ada juga yang tidak ambil berat dengan kedua-duanya sekali pun. Yang ini lagi bahaya!! Perhatikan gambar dibawah yang menerangkan bahan makanan & air SAMA PENTING untuk kesihatan tubuh badan kita..

Air merupakan keperluan asas kepada semua kehidupan. Setiap hari manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan menggunakan air sebagai punca minuman. Air diminum secara langsung oleh manusia dan haiwan. Tumbuh-tumbuhan pula menyerap air untuk membuat makanan. Air mencakupi 70% daripada keluasan bumi & jumlah peratusan yang sama juga terdapat dalam tubuh manusia.

Dalam satu program TV bersama Doktor Pakar, Beliau menasihatkan para isteri supaya JANGAN MINUM AIR PAIP! SANGAT MERBAHAYA! KENAPA?  Walaupun beliau seorang doktor pakar mata tetapi beliau tahu & sedar tentang bahayanya minum air paip.

Ada orang mempertikaikan selama ini dia minum air paip sampai sekarang tidak ada apa-apa pun!!

Betullah tu sebab nak dapat kanser atau lain-lain penyakit ni bukan hari ni minum air paip hari ni terus dapat kanser!

Macam Prof Dato Dr Noordin pun dalam usia 50an baru kena kanser darah stage 4.

Macam orang yang hisap rokok, bukan sehari dua baru rosak paru-paru mereka akibat hisap rokok sehari sampai 20 batang!! Dalam usia 45 tahun keatas baru tanda-tanda sakit dada tu mereka terasa.

Macam wanita yang menghidap “BREAST CANCER” atau KANSER PAYU DARA, bukan umur 20’an atau 30’an dapat kanser. Sekurang-kurangnya umur lingkungan 40 tahun keatas baru tahu yang anda menghidap kanser payu dara, mungkin serious dan mungkin tidak.

Yang kena sakit BARAH RAHIM pun dalam umur 40 tahun keatas baru tahu!!

Yang kena KENCING MANIS manis pun makan bertahun-tahun juga!!

Kalau udara yang kotor & pemakanan anda boleh menyebabkan penyakit, apakah AIR tidak boleh mendatangkan penyakit juga?

Saksikan video dan penerangan oleh Prof Dr Muhaya tentang bahaya minum air paip !!

2) PENCEMARAN AIR TANPA ANDA SEDARI !!

TAHUKAH ANDA, SELAMA NI ANDA MINUM AIR KOTOR !!
ANDA MESTI TAK PERCAYAKAN !!

OK …MARI KITA LIHAT & ANDA
NILAILAH APA YANG KAMI BUKTIKAN…

pjimage

Lihat kekotoran pada penapis yang hitam legam, berlendir, penuh berlumpur dan berkarat. Walaupun air yang anda minum itu nampak putih bersih, tetapi pada hakikatnya ia mengandungi lumpur dan lendir yang anda tidak dapat lihat dengan mata kasar..

Sanggupkah anda MINUM AIR seperti itu?

Air yang anda minum itu nampak bersih pada zahirnya, tetapi ia masih mengandungi karat, kuman,virus, logam berat, bahan radioaktif malahan najis dan mayat juga antara pencemaran yang turut sama keluar dari paip air yang dibekalkan ke rumah anda. Jangan terkejut, gambar katrij itu diambil di kawasan perumahan ELITE di Kuala Lumpur semasa kami menukar katrij pelanggan kami.

TAHUKAH ANDA, walaupun air telah dirawat dengan KLORIN di loji air, banyak lagi unsur-unsur cemar yang terdapat di dalam air paip yang masih tertinggal dan boleh memudaratkan kesihatan anda..

Karat, kuman, virus, logam berat, bahan radioaktif malahan najis dan mayat juga antara pencemaran yang turut sama keluar dari paip air yang dibekalkan kerumah anda.

Bayangkan jika anda tidak mempunyai satu sistem penapis air di rumah anda “As the 2nd Level Water Treatment” yang dapat membantu anda untuk menapis segala kekotoran, bau-bauan dan juga bahan-bahan tercemar yang terdapat dalam air minuman anda, maka air itulah yang anda MINUM SEPANJANG USIA ANDA !!

3) TANGKI SIMPANAN AIR 

tangki-air2

Biasanya air yang disimpan didalam tangki ini adalah bagi tujuan mandian dan membasuh, tetapi jika bekalan air terputus air simpanan tadi juga akan disambungkan terus ke sinki’ didapur anda. Oleh itu kami ingin bertanya, adakah anda masih ingat lagi bilakah kali terakhir anda membersihkan tangki tersebut?

Kami pasti ramai yang telah lupa bila kali terakhir mereka membersihkanya. Tetapi tentu ramai juga dikalangan anda yang memang tidak pernah langsung membersihkannya.

Jika anda pernah mencucinya, kami pasti anda akan mendapati banyak keladak dan kotoran terdapat didasar tangki tersebut. Mungkin anda juga pernah menjumpai cicak, lipas ataupun serangga lain yang mati didalamnya.

Apabila berlaku masalah air berbau’, ramai yang terus menyalahkan syarikat pembekal air. Sebenarnya, anda tidak seharusnya terus menunding jari kepada mereka, tetapi cubalah anda membuat pemeriksaan pada tangki simpanan air dirumah anda terlebih dahulu. Manalah tahu kemungkinan terdapat bangkai tikus ataupun binatang lain di dalam tangki simpanan air tersebut.

 

4)  AIR VENDING MESIN KOTOR & TAK SELAMAT DIMINUM !!

star-megazine

Artikel dari The Star April 2013.. 

Air yang anda beli dari mesin layan diri mungkin tidak sebersih yang anda fikirkan. Sebanyak 29 sampel air telah diambil dari mesin tersebut di seluruh Lembah Klang dan hampir semuanya telah dicemari. Terdapat beberapa jenis bakteria berbahaya seperti E. coli, Koliform dan bakteria bertoksin Clostridium perfringens – jenis bakteria yang sama terdapat di dalam air kumbahan yang tidak dirawat.

The Star menjalankan beberapa ujian bersama dengan Forum Air Malaysia, sebuah organisasi yang ditubuhkan untuk membantu Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara. Forum Air Malaysia membuat ujian terhadap 14 sampel pada April manakala The Star menjalankan ujian terhadap 15 sampel. Sampel-sampel air diambil dari mesin layan diri di Subang Jaya, Cheras, Klang dan Kuala Lumpur.

Daripada ujian ke atas 14 sampel air, enam daripadanya didapati mempunyai sama ada Koliform atau E. coli dan tidak mengandungi klorin atau klorida bebas,” katanya. “Klorin bebas mesti ada, kerana ia adalah pembasmi kuman,”

Kata Pek. “Terdapat piawaian untuk menentukan berapa banyak klorin bebas diperlukan untuk digunakan dalam air terawat, tetapi kerana ia tidak dapat dikesan di dalam semua sampel ini, ia menunjukkan bahawa jumlah yang tidak mencukupi telah digunakan.”

Dalam ujian yang dijalankan oleh The Star dengan makmal bertauliah, semua 15 sampel didapati positif Koliform dan Clostridium perfringens.

Mesin menjual air banyak terdapat di bangunan pejabat, kediaman dan universiti atau kolej.

Bagi mereka yang gemar membeli air melalui “Vending Machine” ini, berfikirlah 2 kali kerana:

  1. ia bukan saja membahayakan kesihatan anda malah boleh mendatangkan kemudaratan dalam masa jangka panjang
  2. ia tidak praktikal dalam masa jangka panjang kerana adalah lebih murah membeli 1 sistem penapis air
  3. banyak membuang masa anda untuk pergi & balik ke vending mesin tersebut
  4. terpaksa menunggu giliran
  5. bayangkan kalau anda membawa lebih daripada 1 botol air besar & anda tinggal di rumah pangsa pulak… bukankah lebih selamat & selesa jika anda mempunyai 1 sistem penapis air yang sudah sedia ada dirumah anda !!

5) BAHAYANYA KLORIN!!

klorinflorida

Kesan Klorin kepada tubuh manusia:

  • Menjadi toksid kepada tubuh manusia jika terhidu
  • Menghakis tisu manusia
  • Amat merbahaya dan boleh membentuk hazard kimia sekiranya bertindak dengan acetylene, ether, gas ammonia dan hydrogen

klorin1

Fakta : Tahukah anda Klorin turut digunakan sebagai senjata pada perang dunia pertama?

Ada yang mengatakan, pendidihan adalah cara terbaik untuk membuang klorin, tetapi ia sebenarnya tidak menghilangkan kandungan klorin didalam air. Sebaliknya pendidihan akan menghasilkan Trihalomethanes (TTHM) yang sangat mengerikan akibatnya terhadap kesihatan penggunanya.

Sebenarnya, kesan dari klorin yang saya sebutkan diatas adalah kesan segera dan sehingga kini tiada siapa dapat memastikan separah mana kesan klorin terhadap manusia. TETAPI, dari salah satu kajian yang dijalankan KLORIN adalah salah satu penyebab KANSER!!!

Selain dari itu tahukah anda, walaupun air telah dirawat dengan Klorin, banyak lagi unsur-unsur cemar yang terdapat di dalam air paip yang masih tertinggal dan boleh memudaratkan kesihatan. Karat, kuman, virus, logam berat, bahan radioaktif malahan najis dan mayat juga antara pencemaran yang turut sama keluar dari paip air yang dibekalkan ke rumah anda seperti yang dilapurkan di dada akhbar.

6) BAHAYA AIR YANG DIMASAK TANPA MENYIGKIRKAN KLORIN TERLEBIH DAHULU

Ada yang mengatakan, pendidihan/memasak adalah cara terbaik untuk membuang KLORIN, tetapi ia sebenarnya tidak menghilangkan kandungan KLORIN didalam air. Sebaliknya pendidihan/memasak akan menghasilkan TRIHALOMETHANES (THMs) yang sangat mengerikan akibatnya terhadap kesihatan penggunanya. (Kajian dari universiti di luar negara).

Sila KLIK untuk melihat laporan tersebut ..

“HEALTH EFFECTS OF CHLORINE IN DRINKING WATER”

(Kesan Kesihatan – Klorin Dalam Air Minuman)

http://www.who.int/water_sanitation_health/water-quality/guidelines/chemicals/chlorine.pdf?ua=1

7) KESAN KESIHATAN DARI BAHAN LOGAM YANG TERDAPAT DALAM AIR MINUMAN

penyakit-akibat-pencemaran-dlm-airracun-dalam-air

BAHAYAKAN !!

Cuba lihat dan kaji gambar yang kami tunjukkan di bawah ini..!!

air-kotor-air-sakit

TAHUKAH ANDA bahawa buah-buahan, sayur-sayuran, makanan mentah harian anda disaluti bahan kimia merbahaya yang kekal walaupun dicuci dan dibilas?

sayur-beracun

ADAKAH ANDA sedar hidup anda sekeluarga kini dalam bahaya akibat daripada pencemaran alam sekitar yang teruk ini ?

Percayalah bahawa ANDA & KELUARGA KINI DALAM BAHAYA kerana kesan pencemaran alam sekitar ini juga mengakibatkan hampir semua makanan dan minuman di rumah anda turut tercemar !

ADAKAH ANDA tergamak untuk memberi minum dan juga menggunakannya untuk memasak untuk keluarga anda ?

ADAKAH ANDA tidak terasa loya dan hendak muntah apabila anda telah ketahui punca-puncanya ?

Selepas membaca kesan dan mudarat yang dibawa oleh air yang tercemar diatas, masih sanggupkah anda memberi susu yang dibuat dari air tercemar untuk anak kecil anda !!

SANGGUPKAH anda menggunakan air yang dicemari dengan berbagai sisa bahan buangan untuk memasak bagi keluarga anda?

Air paip mengandungi pelbagai bahan tercemar yang membahayakan dan mampu menyebabkanpenyakit kanser, jantung serta penyakit alergi dan kesan sampingannya.

Meminum air yang tercemar secara berterusan boleh merosakkan sel-sel dan mengakibatkan penyakit dan kesengsaraan !!

 APA KATA ANDA !!

Kami telah memberi pendapat daripada 2 orang doktor pakar perubatan bertauliah yang memberi nasihat tentang bahayanya minum air paip dan juga laporan dari laman web yang anda telah baca seperti di atas.

Air Paip bermaksud air yang anda minum dari punca paip air yang belum ditapis dengan menggunakan penapis air.. Jadi jika anda minum air paip maka KLORIN dalam air itu masih ada dan ia tidak boleh dihapuskan dengan hanya memasak air.

Bagaimana dengan AIR yang TERCEMAR pula !!

Apakah perasaan anda selepas membaca laporan yang kami bentangkan?

Cuba anda bayangkan kalau ikan pun boleh mati dalam air paip berklorin,  apatah lagi kita yang meminumnya sehari-harian..

Kes simple, macam orang yang merokok pun anda tidak tahan berdekatan dengan mereka kerana asap rokok yang menyebabkan anda sesak nafas dibuatnya..

 

Adakah anda masih berfikir PENAPIS AIR tidak penting?

JADI MAHUKAH KAMI TUNJUKKAN KEPADA ANDA JALAN PENYELESAIAN UNTUK MENGATASI MASALAH DI ATAS?

 

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *